МАРКЕТИНГОВИЙ АНАЛІЗ ВІТЧИЗНЯНОГО РИНКУ КРАФТОВОЇ АГРАРНОЇ ПРОДУКЦІЇ - Вікторія Колодяжна (Bulletin of Sumy National Agrarian University, 2023)
У статті розглянуті питання маркетингового аналізу та можливостей вітчизняного виробництва крафтової аграрної продукції. Охарактеризовані основні маркетингові теорії, які використовуються для просування крафтової сільськогосподарської продукції, а також розглянуті аспекти їх практичного застосування при проведенні маркетингового дослідження. Приведений алгоритм їх застосування при проведенні маркетингового аналізу та визначення потреб та переваг споживачів крафтової сільськогосподарської продукції. Приведено та охарактеризовано основні види крафтової сільськогосподарської продукції. Відображені результати дослідження внутрішнього ринку України в розрізі виробників крафтових сирів. Відображені результати маркетингового дослідження можливості реалізації крафтових сирів на прикладі внутрішнього ринку обласного центру м. Суми. Приведені результати дослідження асортименту сирів, пропонованих роздрібною мережею та ресторанами міста Суми (на прикладі сирної тарілки). Доведено, що при здійсненні маркетингового аналізу крафтової сільськогосподарської продукції включають важливість орієнтації на конкретні сегменти ринку, розробку ефективного брендингу та упаковки, а також використання соціальних мереж та інших цифрових маркетингових каналів для охоплення потенційних споживачів крафтової продукції. Зроблено висновок про те, що ефективні маркетингові стратегії є важливими для успіху на ринку крафтової сільськогосподарської продукції.