СУЧАСНІ АСПЕКТИ РОЗВИТКУ МАЛОГО ІННОВАЦІЙНОГО ПІДПРИЄМНИЦТВА В АГРАРНОМУ СЕКТОРІ ЕКОНОМІКИ - Юрій Данько; Наталія Ладика (Bulletin of Sumy National Agrarian University, 2023)
У статті розглянуто теоретичні аспекти розвитку малого інноваційного підприємництва в аграрному секторі економіки України. Визначено поняття «інновацій». Встановлено основні обставини, що гальмують темпи інноваційного розвитку малого підприємництва в аграрному секторі. Досліджено досвід Європейського Союзу щодо успішного поширення інноваційних процесів та їх впливу на розвитку малого підприємництва. Визначено основні напрямки, за допомогою яких європейське суспільство забезпечило успішне поширення інноваційних процесів. На основі європейських підходів щодо поширення інновацій запропоновано алгоритм відбору інноваційного проекту суб’єктом малого підприємництва. Визначена сутність малого підприємництва в аграрному секторі. Встановлено, що суттєве значення для малого агропромислового підприємництва має інноваційна інфраструктура, зазначено її функціональні блоки. Визначено переваги та недоліки способів фінансування суб'єктів інноваційного малого підприємництва. Зазначені форми державної фінансової підтримки суб'єктів малого підприємництва.