ФОРМУВАННЯ ІМІДЖУ ІННОВАЦІЙНОГО ПРОЄКТУ ЯК УПРАВЛІНСЬКА ПРОБЛЕМА - Ірина Бабенко (Bulletin of Sumy National Agrarian University, 2023)
Статтю присвячено аналізу теоретико-методологічних аспектів управління процесом формування іміджу інноваційного проєкту. Здійснено обгрунтування управлінської концепції розвитку іміджу інноваційного проєкту, що є своєрідним алгоритмом позиціонування іміджу та подальшої маркетингової діяльності керівника. Обгрунтовано поняття іміджу інновації, як образ, який складається у свідомості людей, а саме: споживачів, партнерів, потенційних працівників, конкурентів. Його утворення відбувається завдяки цілеспрямованому впливу, наприклад, різноманітних маркетингових, інформаційних або PR-заходів, підвищення якості товарів чи послуг, оптимізації роботи з кадрами, встановлення зв’язків з партнерами. Узагальнено та виокремлено чотири основні підходи до формування іміджу, залежно від об’єкту управлінської діяльності – виробничий, клієнтський, комунікаційний та кадровий. Роль менеджера під час розвитку іміджу зводиться власне до оптимальної інтеграції та максимального ефективного узгодження охарактеризованих підходів. Головною функцією іміджу є створення позитивного ставлення до інноваційного проєкту, та, як наслідок, система соціальних зв’язків, довіра та висока оцінка цільової аудиторії. Крім того, позитивний імідж обов’зково сприяє підвищенню престижу, рейтингу, а отже, авторитету і впливу проєкту. В контексті структурного аналізу управлінської концепції формування іміджу розглянуто ключові засоби, такі як фірмовий стиль, візуальні та вербальні комунікації, рекламні PR-заходи. Встановлено, що фірмовий стиль підвищує ефективність реклами. У статті виокремлено три основні етапи в управлінні процесом формування іміджу інноваційного проєкту, за яких відбувається поступовий перехід від розробки стратегії до поступового розширення соціальної реклами та розширення системи зв’язків з громадськістю, зміщення акценту діяльності керівника від внутрішнього до зовнішнього іміджу, від первинних маркетингових досліджень до розробки методів оцінки та рефлексії сформованого іміджу. Окреслені принципи ефективного функціонування концепції впровадження іміджу інноваційного проєкту, базуються на знанні менеджером інновації основних законів людської психіки – властивостей пам’яті, емоційного забарвлення та яскравості образів.