ПОТЕНЦІАЛ РОЗВИТКУ ФІНАНСОВОГО КОНТРОЛІНГУ НА АГРАРНИХ ПІДПРИЄМСТВАХ - Анастасія Пінті (Bulletin of Sumy National Agrarian University, 2023)
У сучасний час більшість аграрних підприємств стикаються з проблемою реконфігурації власних систем управління. Підприємства аграрного сектору мають налаштувати свою організаційну структуру відповідно до вимог жорсткої конкуренції на ринку. Отже, на нинішньому етапі суспільних та економічних змін створення комплексної системи фінансового контролінгу стає вкрай необхідним завданням. Щоденно виникаючі негативні наслідки вторгнення Росії на територію України зумовлюють систему управління аграрних підприємств до кардинальних та миттєвих управлінських рішень, які б мали змогу підтримували ефективність функціонування на належному рівні. Раціонально побудована система фінансового контролінгу має координувати діяльність усіх департаментів і підрозділів на підприємстві, забезпечуючи ефективне управління мікроаспектами економіки. Метою даної статті є розгляд як теоретичних, так і практичних аспектів використання фінансового контролінгу як прогресивного підходу до вдосконалення фінансового менеджменту в агробізнесі. У статті висвітлено потенціал впровадження і розвитку фінансового контролінгу, та підкреслено важливість його системного впровадження на підприємствах агросектору. У роботі представлено структуру фінансового контролінгу з урахуванням загальної системи управління підприємства, що складається з окремих компонент, які контролюють окремі сфери діяльності та обумовлюють контрольні показники. Завдяки дослідженню теорії та практики удосконалення фінансового менеджменту на агропідприємствах України в статті виділено підхід до впровадження фінансового контролінгу, відповідно до якого виникає можливість надавати інформацію та впроваджувати рекомендовані оптимальні стратегії управління підприємства. Практична цінність дослідження полягає у тому, що розвиток фінансового контролінгу на підприємстві можна досягти альтернативними способами, враховуючі фінансові можливості підприємства: по-перше, можна самостійно впроваджувати систему фінансового контролінгу з виділеним відділом або фінансовим спеціалістом; по-друге, є змога запровадити систему фінансового контролінгу за допомогою експертів і консультантів. Для досягнення стратегічних цілей і врахування унікальних характеристик діяльності та організаційної структури кожне підприємство може створити і застосовувати власну індивідуальну модель фінансового контролінгу.