ЕКОНОМІЧНА ТА ЕНЕРГЕТИЧНА БЕЗПЕКА УКРАЇНИ В УМОВАХ ВІЙНИ - Олександр Кубатко; Богдан Ковальов; Анастасія Яременко; Владислав Півень (Bulletin of Sumy National Agrarian University, 2023)
Економічна та енергетична безпека завжди відігравали велику роль в добробуті держави, особливо важливе в період війни. Невід’ємною частиною їх забезпечення є механізми протидії внутрішнім та зовнішнім загрозам, як, наприклад, війна. За період повномасштабного вторгнення рф вже зруйнувала 30-40% джерел альтернативної зеленої енергії в південних та південно-східних регіонах України. Станом на лютий 2023 року Україна тимчасово втратила 44% атомної генерації, 75% потужності ТЕС та 33% блочних ТЕЦ. З початку війни 7.704 млн українців виїхали за кордон, мільйони громадян переїхали до Західної України. Кількість працюючого населення значно скорочується, через що знизилась купівельна спроможність населення на 12-15%, а разом із тим зменшилось значення ВВП та зросла інфляція. Забезпечення незалежності національної економіки та енергетики, їх стабільності та стійності – одна із основних функцій держави. Саме тому, державою активно використовуються інструменти забезпечення економічної та енергетичної безпеки: збереження незмінних тарифів на житлово-комунальні послуги, часткове зниження податків, фіксація обмінного курсу гривні та запровадження валютного обмеження, використання альтернативних джерел енергії тощо. Формуються також й громадські ініціативи щодо забезпечення безпеки в економічному та енергетичному секторах, що є важливим чинником успішного результату, адже тільки кооперація держави, бізнесу та суспільства в цілому приведе Україну до якісних змін, у тому числі забезпечення економічної та енергетичної безпеки.