ВІД ІДЕЇ ДО ВТІЛЕННЯ: КРОКИ У СТВОРЕННІ СТАРТАПУ В ГАЛУЗІ ДЕРЕВООБРОБКИ - Валерія Щербак; Сергій Сєрік (Bulletin of Sumy National Agrarian University, 2024)
В контексті сучасних глобальних викликів, зокрема воєнного конфлікту в Україні, дослідження впливу цього конфлікту на галузь деревообробки стає актуальним завданням. Військові події призвели до серйозних труднощів для підприємств цієї галузі, і розуміння можливих стратегій відновлення та розвитку важливе для сталого функціонування галузі в умовах нестабільності. Гіпотеза дослідження полягає в тому, що розробка та впровадження ефективних стратегій можуть сприяти відновленню та розвитку підприємств деревообробки, підтримуючи їхню конкурентоспроможність та стійкість у складних умовах воєнного конфлікту. Дослідження ґрунтується на комплексному аналізі доступних даних, включаючи економічні показники, соціальні наслідки та технологічні аспекти галузі деревообробки. В дослідженні використано різноманітні методи, включаючи аналіз ринкових тенденцій, SWOT-аналіз, оцінку конкурентоспроможності, техніко-економічні методи для аналізу енергетичної ефективності, науково-дослідницькі підходи в області біотехнологій та стратегічний аналіз для системного вирішення завдань, пов'язаних із впливом воєнного конфлікту на галузь деревообробки в Україні. Дослідження визначило ключові виклики, з якими стикаються підприємства галузі деревообробки через воєнний конфлікт. Визначено можливі стратегії виходу з кризового становища, такі як перенесення виробництва, використання альтернативних джерел енергії та розробка інноваційних матеріалів для сталого будівництва. Запропоновані ключові етапи, стратегії та інноваційні підходи, які сприяють успішному стартапу у галузі деревообробки. Проведене дослідження довело, що при належному управлінні та впровадженні новаторських підходів галузь деревообробки в Україні може виходити з кризи та адаптуватися до нових умов. Запропоновані стратегії можуть служити основою для розвитку підприємств та збереження їхньої конкурентоспроможності навіть в умовах воєнного конфлікту.