ЕКОНОМІЧНИЙ МЕХАНІЗМ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ФУНКЦІОНУВАННЯ СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКИХ ПІДПРИЄМСТВ В УМОВАХ ЄВРОІНТЕГРАЦІЙНИХ ПРОЦЕСІВ - Ігор Кривецький (Bulletin of Sumy National Agrarian University, 2023)
Стаття присвячена розробці та обґрунтуванню економічного механізму забезпечення функціонування сільськогосподарських підприємств України в умовах євроінтеграційних процесів та військових дій. Актуальність дослідження зумовлена необхідністю адаптації агропромислового комплексу до нових викликів, пов'язаних з інтеграцією до Європейського Союзу та військовими ризиками. Обгрунтовано, що агропромисловий комплекс відіграє важливу роль в економіці України, забезпечуючи продовольчу безпеку та значний експортний потенціал. Євроінтеграція передбачає реформування законодавчої бази, впровадження нових стандартів якості, технологій та підвищення конкурентоспроможності на міжнародних ринках. Визначено, що за тридцять років незалежності України сільське господарство зазнало значних змін, від переходу від соціалістичних до сучасних підприємницьких структур, використання новітніх технологій, що призвело до підвищення продуктивності. Доведено, що розробка економічного механізму є критично важливою для підтримки стабільності, розвитку та конкурентоспроможності аграрного сектора. Цей механізм має включати організаційні, фінансові, технологічні та правові аспекти, а також додаткові заходи для кризового управління. Розроблено концептуальну схему економічного механізму забезпечення функціонування сільськогосподарських підприємств в умовах євроінтеграційних процесів України. Такий механізм для сільськогосподарських підприємств є необхідною умовою для успішної інтеграції України до європейського економічного простору та забезпечення стійкого розвитку аграрного сектора, особливо в умовах війни.