КОНЦЕПТУАЛЬНА МОДЕЛЬ СТРАТЕГІЧНОГО ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ІННОВАЦІЙНО-ІНФОРМАЦІЙНИХ ЗМІН В НАЦІОНАЛЬНІЙ ЕКОНОМІЦІ УКРАЇНИ - Олександр Сидоров (Bulletin of Sumy National Agrarian University, 2024)
Стаття присвячена розробці концептуальної моделі стратегічного забезпечення інноваційно-інформаційних змін в національній економіці. Доведено актуальність обраної теми дослідження, враховуючи виняткову роль інноваційно-інформаційних змін в сучасних умовах, як у короткостроковому, так і в довгостроковому періодах. Встановлено, що поняття стратегічного забезпечення інноваційно-інформаційних змін потребує конкретизації, а процес його здійснення - впорядкування. З метою вирішення поставленого дослідницького завдання було застосовано дескриптивний та системно-структурний аналіз. Крім того, були застосовані методи статистичної обробки, стандартизації та зведення даних, критеріального аналізу в ході оцінки та типологізації інноваційно-інформаційних змін, результати яких покладені в основу вибору спрямованості стратегічних ініціатив. В статті розглянуто поняття забезпечення, запропоновано власне бачення забезпечення інноваційно-інформаційних змін, в тому числі, стратегічного. Розроблена концептуальна модель стратегічного забезпечення інноваційно-інформаційних змін в національній економіці, в рамках якої окреслено основні причини, що обумовлюють впровадження інноваційно-інформаційних змін та мотивують до їх активізації, визначено спрямованість стратегічних ініціатив забезпечення інноваційно-інформаційних змін на сучасному етапі функціонування, запропоновано формулювання бачення та стратегічної мети забезпечення, розглянуто перелік його складових. Встановлено, що до впровадження змін суб’єктів мотивують внутрішні, зовнішні та індивідуальні причини. Подано результати оцінки та типологізації інноваційно-інформаційних змін в національній економіці, які дозволили дійти висновку про доцільність вибору спрямованості стратегічних ініціатив на позиційне прискорення інноваційно-інформаційних змін. Практична значущість побудованої концептуальної моделі полягає в тому, що з її використанням можуть бути визначені стратегічні ініціативи, які дозволять на основі активізації інноваційно-інформаційних змін створити умови для якісних перетворень в національній економіці.