МЕТОДИЧНІ ЗАСАДИ ВИМІРЮВАННЯ УСПІШНОСТІ МАРКЕТИНГОВИХ СТРАТЕГІЙ В КОНТЕКСТІ ЗЕЛЕНОЇ ЕКОНОМІКИ - Владислав Романенко (Bulletin of Sumy National Agrarian University, 2024)
Розширення доступу до світових торговельного простору, обумовлює потреби відстеження пріоритетних ринкових трендів, що містять вигідні можливості з боку отримання як прямого прибутку від продукції реалізації в торговій мережі, так і опосередкованої – у вигляді бюджетної підтримки певного типу, грантів, інвестицій, низько-відсоткових кредитних програм тощо. Зростання уваги споживачів та суспільних лідерів до зеленої економіки різнопланових масштабів та ракурсів, як важливої складової покращення стану довкілля, і однієї з основних компонентів тріади сталого розвитку, обумовлює зростання інтересу з боку топ-менеджерів, вчених, численних стейкхолдерів до стратегій екологічного маркетингу та його потенціалу, за рахунок визначення покращення як екологічних, так і економічних показників. Враховуючи популярність екологічного маркетингу, яку він здобув за останні десятиліття, слід відзначити, що в маркетинговій літературі відносно мало уваги приділено оцінці ефективності екологічного маркетингу, як в контексті побудови секторальних стратегій, так і на рівні бізнес-одиниці. Тому метою цієї статті є дослідити методологічне підґрунтя для оцінки ефективності зеленого маркетингу, і запропонувати відповідні методичні підходи. Окреслено різні підходи до економічної оцінки ефективності програм посилення зеленого маркетингу у світі, що змінюється. Наведено актуальні можливості для вимірювання та посилення своєї успішності для компаній і організацій будь-якого типу, яким потрібні практичні інструменти для управління та посилення участі за трендами зеленої економіки. Використовуючи дані з кількох джерел, автори з’ясували, що оцінку ефективності зеленого маркетингу можна обґрунтувати різними методами, критеріями та шкалами, які використовуються для оцінки зеленого маркетингу. Однак ці методи описуються десятками авторів і містять великі обсяги досліджень, що важко інтерпретувати, не розкриваючи особливості кожного із застосовних підходів. Особливістю цих досліджень є опитування, що містять багато факторів регіонального регулювання, доступу до стимулів та особистісного професіоналізму. Внесок нашого дослідження зосереджений на пропонуванні добре обґрунтованих керівних принципів для оцінки ефективності зеленого маркетингу в сучасній організації, застосовуючи сучасні інструменти СЕМ (Системи екологічного менеджменту) на стратегічному, тактичному та операційному рівнях.