СТРАТЕГІЧНЕ УПРАВЛІННЯ ЕКОНОМІЧНОЮ СТІЙКІСТЮ ПІДПРИЄМСТВ В КРИЗОВИХ УМОВАХ - Ольга Кудріна; Дмитро Овчаренко (Bulletin of Sumy National Agrarian University, 2024)
Характерною рисою сучасних умов, в яких перебувають вітчизняні підприємства, є невизначеність зовнішнього та внутрішнього середовища їх функціонування. Військова агресія росії проти нашої держави загострила проблеми вітчизняного рітейлу та викликала глибоку кризу української економіки. За таких умов підприємства змушені шукати нові шляхи вдосконалення виробничо-технічного потенціалу, форми та методи оптимізації товарного асортименту, способи стимулювання ефективної роботи персоналу, аби, отримавши певні конкурентні переваги, якомога повніше задовольнити вимоги споживачів і в кінцевому результаті створити ефективні передумови для свого стійкого функціонування як на поточний момент, так і на перспективу. На основі аналізу теоретичних положень та практики стратегічне управління економічною стійкістю підприємства в умовах кризи представляє собою постановку глобальних цілей, швидку адаптацію до змін, здійснення формування резервів на випадок непередбачуваних ситуацій. Сучасні умови в Україні показують, що зовнішні негативні чинники не оминають навіть успішно функціонуючі підприємства. Тому мають бути розроблені особливості стратегічного управління економічною стійкістю підприємства в умовах кризи, а саме: проведення своєчасного моніторингу ситуації на ринку, контроль фінансових показників, створення фінансових резервів на випадок непередбачуваних ситуацій та інвестування коштів в діяльність підприємства як основний метод забезпечення стабільного фінансового стану підприємства під час зовнішньої кризи.