ОЦІНЮВАННЯ РИЗИКІВ ПІДПРИЄМСТВ У СИСТЕМІ ЦІННОСТЕЙ ЦИРКУЛЯРНОЇ ЕКОНОМІКИ - Остап Бахор; Роман Русин-Гриник (Bulletin of Sumy National Agrarian University, 2024)
У статті доведено, що оцінювання управління ризиками підприємств у системі цінностей циркулярної економіки є критично важливим для забезпечення їх стійкого розвитку та ефективної діяльності. Обґрунтовано, що в умовах циркулярної економіки підприємства стикаються з новими типами ризиків, які потребують адекватної оцінки та управління для мінімізації можливих втрат. Аргументовано, що ефективне управління ризиками дозволяє підприємствам ідентифікувати потенційні загрози, оцінювати їх ймовірність і вплив, а також розробляти стратегії для їх мінімізації, що забезпечує проактивний підхід до управління ризиками. Інтеграція сценарного аналізу, адаптивного управління та багатофакторних моделей у процес оцінювання ризиків підвищує точність і ефективність цього процесу. Це дозволяє підприємствам швидко адаптуватися до змінних умов ринку та навколишнього середовища, що є ключовою конкурентною перевагою. Обґрунтовано, що постійний моніторинг ризиків та адаптивна корекція стратегій управління ризиками забезпечують можливість оперативного реагування на нові виклики та зміни в умовах зовнішнього середовища. Аргументовано, що впровадження системи оцінювання управління ризиками сприяє дотриманню нормативних вимог та стандартів, що підвищує довіру з боку інвесторів, партнерів та клієнтів. Це також допомагає оптимізувати витрати та підвищити ефективність використання ресурсів, що позитивно впливає на загальну продуктивність підприємства. Доведено, що розвиток культури управління ризиками всередині організації створює сприятливі умови для інновацій та постійного вдосконалення процесів, що підвищує загальну стійкість підприємства до зовнішніх і внутрішніх викликів. Обґрунтовано, що оцінювання управління ризиками в системі цінностей циркулярної економіки є необхідним для забезпечення стійкого розвитку підприємства, підвищення його конкурентоспроможності та ефективності, дотримання нормативних вимог, оптимізації витрат та підвищення продуктивності, а також розвитку культури управління ризиками всередині організації. Це дозволяє підприємствам ефективно використовувати ресурси, мінімізувати негативний вплив на довкілля та забезпечувати довгостроковий успіх у сучасному динамічному бізнес-середовищі.