ОРГАНІЧНЕ ЗЕМЛЕРОБСТВО ЯК МЕХАНІЗМ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ СТАЛОГО ПРОДОВОЛЬЧОГО ВИРОБНИЦТВА - Олексій Павленко (Bulletin of Sumy National Agrarian University, 2025)
Протягом останніх років сільське господарство спричинило низку негативних наслідків для довкілля, негативно впливаючи на сучасний стан екосистем. Сільське господарство є однією з галузей, яка найбільше забруднює навколишнє середовище. Внаслідок вирощування сільськогосподарських культур у довкілля потрапляє велика кількість забруднюючих хімічних речовин, які деструктивно впливають на природні екосистеми. Тому наразі розвивається органічне землеробство, яке покликане зменшити негативний вплив аграрної галузі на довкілля та забезпечити стале продовольче виробництва. Отже, мета статті полягала у проведенні детального аналізу органічного землеробства як ключового механізму забезпечення сталого продовольчого виробництва. Дослідження засноване на аналізі наукових джерел, нормативно-правових актів, статистичних даних та досвіду сільськогосподарських підприємств. Спершу проведено аналіз сутності органічного землеробства як провідної тенденції розвитку сільського господарства на сучасному етапі. Встановлено історичні аспекти розвитку органічного землеробства. Визначено ключові відмінності органічного землеробства. З’ясовано його основні риси як важливої складової сучасного сільського господарства. На основі аналізу статистичних даних визначено, що сучасний стан органічного землеробства в Україні є негативним, адже ця галузь розвинена недостатньо. Встановлено ключові тенденції розвитку органічного землеробства на сучасному етапі. Проведено аналіз органічного землеробства як важливої складової сталого продовольчого виробництва, що є ключовим елементом забезпечення продовольчої безпеки та екологічної стійкості. З’ясовано, що органічне землеробство не лише сприяє збереженню природних ресурсів, але й підтримує біорізноманіття, зменшує негативний вплив на навколишнє середовище та сприяє підвищенню якості продукції, яку отримують. Результати досліджень акцентують увагу на тому, що органічне землеробство відіграє важливу роль у модернізації аграрного сектору, інтегруючись у світові тенденції сталого розвитку. В умовах воєнного стану України існує ряд викликів: недостатня підтримка з боку держави, обмеженість фінансових ресурсів, низький рівень обізнаності населення та нестача інфраструктури для ефективної реалізації органічних практик. Розвиток органічного землеробства матиме значний позитивний вплив на стан аграрної галузі в Україні, сприятиме формуванню конкурентоспроможної економіки, підвищенню експортного потенціалу, поліпшенню екологічної ситуації та забезпеченню населення якісними та безпечними продуктами харчування.