ПЕРСПЕКТИВИ ЦИФРОВІЗАЦІЇ МІЖНАРОДНОГО ФІНАНСОВОГО РИНКУ НА СУЧАСНОМУ ЕТАПІ - Дмитро Кретов; Олена Кретова (Bulletin of Sumy National Agrarian University, 2025)
Цифровізація – один із «каталізаторів» розвитку економіки в будь-якій сучасній державі. Відповідно, вона має сильний вплив на міжнародний фінансовий ринок загалом. Країни, які серед перших почали проводити цифрову трансформацію у своїй економіці, займають лідируючі місця за рівнем соціально-економічного розвитку. Цифровізація фінансового ринку, будучи складовою часткою цифрової трансформації світової економіки, передбачає не лише розширення сфери застосування інформаційних технологій, а й зміну моделей взаємодії між учасниками фінансового ринку. Мета статті полягає в визначення особливостей цифровізації міжнародного фінансового ринку та виявленні перспективних напрямів цифрової трансформації фінансового сектора світової економіки. Досягнення поставленої у статті мети здійснено за допомогою логічного та системного підходів, загальнонаукових методів аналізу та синтезу емпіричних даних, порівняльного аналізу. В статті розглянуто поняття міжнародного фінансового ринку, надано визначення поняття «цифровізація міжнародного фінансового ринку», підкреслено важливість цифрової трансформації фінансового ринку в сучасних умовах. Доведено, що суб'єкти фінансового ринку через цифровізацію виходять на новий рівень, створюючи свою частку за рахунок кооперації з фінтех-компаніями, ґрунтуючись на штучному інтелекті (ІІ), аналітиці великих даних, машинному навчанні, розподілених реєстрах та біометрії; надано характеристику інноваційним цифровим технологіям міжнародного фінансового ринку. Зроблено висновок про те, що цифровізація в цілому та впровадження цифрових платформ зокрема призводять до зміни структури фінансового ринку, бізнес-моделей фінансових організацій, порядку взаємодії постачальників фінансових послуг та їх клієнтів, поведінки споживачів фінансових послуг, а також до низки інших фундаментальних зрушень, що впливають на міжнародний фінансовий ринок. Результати проведених досліджень можуть бути використані учасниками фінансового ринку для підвищення ефективності своєї діяльності.