ПРО ДЕЯКІ ПИТАННЯ СУТНОСТІ ТА ЗМІСТУ КАДРОВОЇ ПОЛІТИКИ ПІДПРИЄМСТВА - Вадим Швед; Віктор Шлінчук (Bulletin of Sumy National Agrarian University, 2025)
У статті детально досліджуються теоретичні та практичні аспекти сутності та змісту кадрової політики підприємства в умовах сучасних викликів економічного, політичного та соціального розвитку. Розкриваються основні підходи до розуміння кадрової політики, її роль і значення як комплексного інструмента управління персоналом, спрямованого на забезпечення ефективності діяльності організації та підтримання конкурентоспроможності в умовах глобалізації, технологічного прогресу та постійних змін ринкового середовища. Увага приділяється значенню понять «персонал» і «кадри», які використовуються для позначення людських ресурсів, їх характеристик, ролі у забезпеченні функціонування підприємства, а також впливу цих ресурсів на інноваційність і динамічність організації. Окремо аналізуються підходи до визначення кадрової політики як стратегічного елемента системи управління, що включає збалансування інтересів роботодавців і працівників. Зазначено, що кадрова політика є частиною соціального менеджменту та має ключове значення для формування здорового мікроклімату в колективі, підтримання мотивації, розвитку професійної компетентності працівників і створення умов для їхньої самореалізації. Автори акцентують увагу на функціях кадрової політики, серед яких розробка та адаптація стратегій управління трудовими ресурсами, організація ефективного підбору, формування персоналу, професійне навчання, підвищення кваліфікації, стимулювання трудової активності, оцінювання результатів діяльності, соціальний захист працівників та забезпечення безпечних умов праці. У роботі докладно розглядаються фактори, що впливають на кадрову політику, зокрема зовнішнє середовище, стан ринку праці, демографічні тенденції, розвиток цифрових технологій та соціокультурні зміни. Особливу увагу приділено впливу кризових ситуацій, зокрема воєнного часу, на організацію управління персоналом. Наголошується на важливості створення умов для залучення працівників до прийняття управлінських рішень, формування відчуття відповідальності за спільні результати та стимулювання їхньої ініціативності. Розглянуто роль кадрової політики як механізму забезпечення стійкості підприємства, особливо в періоди економічних, політичних або соціальних криз.