СТРАТЕГІЧНІ АСПЕКТИ ВІДНОВЛЕННЯ ІНФРАСТРУКТУРИ АГРАРНОГО СЕКТОРУ УКРАЇНИ НА ПРИНЦИПАХ СТАЛОСТІ - Віталій Буркун; Грачя Амірханян (Bulletin of Sumy National Agrarian University, 2024)
У статті досліджено стратегічні підходи до відновлення інфраструктурного забезпечення аграрного сектору України в умовах повномасштабної війни та на основі принципів сталого розвитку. Окрему увагу приділено зміні аграрної спеціалізації регіонів після 2022 року. Західні області (Львівська, Тернопільська, Закарпатська) розширили посіви пшениці, кукурудзи, ріпака за рахунок переміщення виробництва з небезпечних регіонів. Натомість східні (Луганська, Донецька, Харківська) зазнали значного скорочення виробництва через окупацію й бойові дії. Доведено, що європейський вектор розвитку потребує введення нових напрямів інституційної інфраструктури для аграрного бізнесу, а саме створення спеціалізованих агентств підтримки експорту, логістичних хабів, кооперативних об’єднань з власними системами зберігання та збуту продукції сільського господарства. Систематизовано основні стратегічні напрями відновлення: диверсифікація логістики, модернізація зберігання, цифровізація управління, екологічна трансформація, розвиток людського капіталу, вдосконалення інституційного середовища та розширення фінансово-кредитної підтримки.