РЕГІОНАЛЬНИЙ РОЗВИТОК У ЛАТИНСЬКІЙ АМЕРИЦІ ТА КАРИБСЬКОМУ БАСЕЙНІ - Світлана Радзієвська (Bulletin of Sumy National Agrarian University, 2025)
Метою публікації є висвітлення історії розвитку регіональних інтеграційних процесів у Латинській Америці та Карибському басейні (ЛАКБ). Виявлено вплив США на інтеграційний розвиток у регіоні, деталізовано склад, цілі, принципи діяльності, бюджет Організації американських держав (ОАД). Проаналізовано контекст формування Латиноамериканської асоціації вільної торгівлі (ЛАВТ), яка мала сприяти досягненню економічної незалежності країн регіону шляхом розвитку внутрішньорегіональної торгівлі та промисловості. Наголошено, що ідея щодо створення ЛАВТ зародилася в 1950-х роках подібно до концепцій, завдяки яким було сформовано Європейське економічне співтовариство, Європейську асоціацію вільної торгівлі та Центральноамериканський спільний ринок. Попередній проєкт Договору щодо створення першого об’єднання у регіоні, ЛАВТ, було затверджено у вересні 1959 року. Договір було підписано 18 лютого 1960 р. представниками Аргентини, Бразилії, Мексики, Парагваю, Перу, Уругваю, Чилі; з часом приєдналися Колумбія, Еквадор, Венесуела, Болівія. ЛАВТ згодом було перетворено на Латиноамериканську асоціацію інтеґрації (ЛАІ) відповідно до Договору Монтевідео, який набрав чинності у 1981 році. Членами ЛАІ є Аргентина, Болівія, Бразилія, Чилі, Колумбія, Куба, Еквадор, Мексика, Панама, Парагвай, Перу, Уругвай і Венесуела. Статус спостерігачів мають 18 держав, серед яких і Україна, та 10 організацій. Завдяки діяльності ЛАІ було створено МЕРКОСУР й Андське співтовариство націй. Друге інтеграційне об’єднання, сформоване в інтересах країн регіону, Центральноамериканський спільний ринок (ЦАСР), започатковано Республікою Гватемала, Сальвадором, Гондурасом та Нікарагуа. Договір про утворення ЦАСР було підписано у грудні 1960 р.; у 1962 р. до нього приєдналася Коста-Ріка, у 2002 р. – Панама. Представлено динаміку номінального ВВП світу, країн ЛАКБ, Аргентини, Бразилії та Мексики.