АНАЛІЗ ФІНАНСОВОГО ТА МАРКЕТИНГОВОГО ПОТЕНЦІАЛУ ПРИ ПУБЛІЧНИХ ЗАКУПІВЛЯХ ЯК ЧИННИК ПОКРАЩЕННЯ ЕФЕКТИВСТІ РОБОТИ ПІДПРИЄМСТВА - Маргарита Лишенко; Наталія Журбенко (Bulletin of Sumy National Agrarian University, 2025)
У статті досліджується інтеграція маркетингового та фінансового потенціалів підприємств у контексті участі в публічних закупівлях як ключового чинника підвищення їх конкурентоспроможності та ефективності. Розглянуто основні показники оцінки маркетингового потенціалу, такі як частка виграних тендерів, рівень адаптації пропозиції, активність на електронних майданчиках, а також імідж і репутація підприємства. Аналіз фінансового потенціалу зосереджено на платоспроможності, кредитоспроможності, рентабельності, обігу коштів і фінансовій стабільності. Визначено, що комплексний підхід до оцінки цих показників дозволяє ефективно планувати участь у публічних закупівлях, оптимізувати ресурси і зміцнити позиції підприємства на ринку державних замовлень. Практична цінність дослідження полягає у розробці рекомендацій щодо підвищення інтеграції маркетингових і фінансових стратегій, що сприяє сталому розвитку і зростанню підприємств у сфері публічних закупівель. Публічні закупівлі є одним із ключових інструментів державного регулювання економіки та забезпечення прозорості використання бюджетних коштів. Водночас конкуренція серед учасників закупівель постійно зростає, що висуває підвищені вимоги до рівня підготовки підприємств, зокрема до розвитку їх маркетингового та фінансового потенціалів. Умови цифровізації, автоматизації та посилення нормативно-правового регулювання вимагають від учасників публічних закупівель інтегрованого підходу до формування стратегій, що поєднують маркетингові можливості з фінансовими ресурсами. Незважаючи на значну увагу до окремих аспектів маркетингу та фінансів у публічних закупівлях, недостатньо досліджено питання їх комплексної інтеграції та взаємного впливу на підвищення ефективності участі підприємств у тендерних процедурах. Актуальність теми обумовлена необхідністю розробки методичних підходів та практичних рекомендацій, які допоможуть суб’єктам господарювання ефективно конкурувати на державному ринку, оптимізувати використання ресурсів та забезпечувати сталий розвиток. Таким чином, дослідження механізмів поєднання маркетингового і фінансового потенціалів у публічних закупівлях має важливе значення для наукової спільноти і практики управління підприємствами в умовах сучасної економіки.