ТРАНСФОРМАЦІЯ БІЗНЕС-ЕТИКИ В УМОВАХ ВОЄННОГО СТАНУ: ВИКЛИКИ ДЛЯ УКРАЇНСЬКИХ ПІДПРИЄМСТВ - Лариса Калачевська; Світлана Лукаш (Bulletin of Sumy National Agrarian University, 2025)
Стаття присвячена дослідженню перетворень бізнес-етики українських підприємств в умовах воєнного стану. У центрі уваги - зміни у підходах до корпоративної поведінки, соціальної відповідальності та етичного керівництва в умовах воєнного стану. Метою дослідження є виявлення рис трансформації бізнес-етики українських підприємств в умовах воєнного стану, а також оцінка проблем, з якими зустрічається бізнес у сфері корпоративної поведінки, соціальної відповідальності та етичного управління в період збройного конфлікту. Для реалізації поставленої мети в роботі використано комплекс методів, зокрема аналіз наукових джерел, порівняльний аналіз, індуктивно-дедуктивний підхід - для всебічного вивчення трансформації бізнес-етики українських компаній в умовах воєнного стану. За наслідками вивчення, розглянуто концепцію та еволюцію бізнес-етики. Досліджено роль корпоративної соціальної відповідальності як частини етичної поведінки бізнесу. З'ясовано роль стейкхолдерів у становленні етичної поведінки компаній. Розглянуто взаємозв’язок між менеджментом бізнесу та корпоративною поведінкою. Визначено особливості трансформації бізнес-етики в умовах воєнного стану. Надано оцінку перетворенню етичних норм, управлінських підходів та корпоративної поведінки українських компаній в умовах воєнного стану. З’ясовано головні етичні виклики, з якими зіштовхується бізнес в умовах війни. Розглянуто досвід українських підприємств щодо етичної поведінки та КСВ під час повномасштабного конфлікту. Досліджено інституційні ініціативи підтримки етичного бізнесу. Задля збереження конкурентних позицій та адаптації підприємств в умовах кризових викликів запропоновано напрями удосконалення управління бізнес-етикою в умовах кризових викликів. Дослідження підкреслює важливість інтеграції етичних принципів у стратегії керування бізнесом задля забезпечення сталого розвитку та зміцнення репутації підприємств в умовах воєнного стану. Відтак, дослідження дає новий погляд на трансформацію бізнес-етики в умовах воєнного стану, висвітлюючи виклики та можливості для українських підприємств у підтримці відповідального та соціально орієнтованого бізнесу.