ЦИФРОВІ РИЗИКИ В УПРАВЛІННІ РОЗВИТКОМ ПІДПРИЄМСТВА - Олексій Плесюк (Bulletin of Sumy National Agrarian University, 2025)
Доведено, що кількість цифрових ризиків, інтенсивність їх впливу та ймовірність їх прояву у межах фінансово-господарської діяльності підприємств постійно зростає: природа цифрових ризиків багатогранна, а вплив – системний і масштабний, і тому вони становлять загрозу для функціонування компаній і реалізації стратегічних цілей їх розвитку. Надано аргументи на користь гіпотези, що ефективне управління цифровими ризиками є критично важливим елементом стратегічного планування і функціонального менеджменту. Встановлено, що управління цифровими ризиками є ефективним інструментом для підтримання високого рівня довіри клієнтів, партнерів та інших стейкхолдерів до діяльності компанії, а також є важливим для формування корпоративної віри персоналу у перспективи розвитку підприємства. Узагальнено рейтингові позиції країн за показниками кібербезпеки та цифрового розвитку (у розрізі лідерів та аутсайдерів, станом на початок 2025 року). Конкретизовано перелік основних видів цифрових ризиків, до якого увійшли: фішинг, програми-вимагачі, DDoS-атаки, шкідливе програмне забезпечення, кібервзаємозалежність, геополітичні ризики, діпфейки, кіберзлочинність. Зроблено припущення, що рівень цифрової грамотності персоналу підприємств суттєво впливає на здатність запобігати цифровим ризикам і мінімізувати їх наслідки для корпоративних ресурсів, ділової репутації. Виявлено, що поєднання технічних рішень, кадрових заходів, правового захисту та стратегічного управління створює основу для зниження цифрових ризиків під час реалізації стратегії розвитку підприємства. Встановлено, що як реакція на активне поширення цифрових ризиків у науці управління та на практиці сформувався окремий функціональний напрям менеджменту організацій  управління цифровими ризиками (digital risk management), метою якого є своєчасна ідентифікація, оцінювання та розробка заходів щодо зниження рівня цифрових ризиків та мінімізації їх кількості. Для професійного виконання завдань цифрового ризик-менеджменту підприємством доцільно об’єднувати зусилля внутрішніх фахівців з безпеко орієнтованого управління і зовнішніх професіоналів з ризик-менеджменту у цифровій сфері, таких як працівники сервісних IT-компаній.