ВПЛИВ ГЛОБАЛЬНИХ ЦИФРОВИХ ТРЕНДІВ НА СТРАТЕГІЇ МІЖНАРОДНОГО МАРКЕТИНГУ ВИСОКОТЕХНОЛОГІЧНИХ КОМПАНІЙ - Вячеслав Македон (Bulletin of Sumy National Agrarian University, 2025)
Стаття присвячена аналізу впливу глобальних цифрових трендів на формування міжнародних маркетингових стратегій високотехнологічних компаній у контексті конкуренції між США, Китаєм та іншими провідними країнами. Метою дослідження є виявлення цифрових трендів, які впливають на конкурентоспроможність високотехнологічних підприємств, та оцінка їхньої ролі у трансформації стратегій міжнародного маркетингу. Дослідження базується на даних провідних джерел, таких як IMD World Competitiveness Center, Світовий банк, Statista та Huawei Technologies, із застосуванням порівняльного аналізу цифрових ринків і технологічних інновацій. Установлено, що США та Китай у 2024 році контролюють 88% ринкової капіталізації глобальних цифрових платформ, формуючи біполярну цифрову архітектуру, яка змушує компанії адаптувати свої маркетингові стратегії до двох домінантних екосистем. Китай досяг статусу найбільшого у світі внутрішнього цифрового ринку завдяки впровадженню технологій 5G та інтернету речей (IoT), тоді як США зберігають лідерство за обсягом венчурних інвестицій і кількістю стартапів-«єдинорогів». Цифровий розрив між розвиненими економіками та іншими регіонами ускладнює глобальну інтеграцію, а зростаюча конкуренція у сфері телекомунікацій змушує компанії переглядати свої стратегії позиціонування. Асиметрія в контролі над хмарною інфраструктурою визначає базові переваги США в персоналізованому маркетингу та аналітиці. Отримані результати можуть бути використані високотехнологічними компаніями для адаптації маркетингових стратегій до умов біполярного цифрового середовища та підвищення конкурентоспроможності на міжнародних ринках. Також у дослідженні запропоновано рекомендації для країн, що прагнуть інтегруватися в глобальну цифрову економіку, зокрема щодо розвитку інфраструктури та регуляторної політики. Визначено вплив цифрового суверенітету та біполярної цифрової архітектури на маркетингові стратегії, підкреслюючи їхній зв’язок із глобальними технологічними трендами. У роботі узагальнено виклики, пов’язані з цифровим розривом і конкуренцією у сферах 5G/6G, пропонуючи нові перспективи для аналізу міжнародного маркетингу.