ІННОВАЦІЙНІ ТЕХНОЛОГІЇ В ЦУКРОБУРЯКОВОМУ ВИРОБНИЦТВІ: ПЕРСПЕКТИВИ РОЗВИТКУ ЦУКРОВОЇ ГАЛУЗІ - Роман Данилевський (Bulletin of Sumy National Agrarian University, 2025)
У статті розглянуто сучасний стан та перспективи розвитку цукробурякового виробництва в Україні з акцентом на впровадження інноваційних технологій, зокрема цифрових рішень, біоенергетики, роботизації та генетичного вдосконалення сортів буряків. Актуальність дослідження зумовлена викликами, що постали перед галуззю: зниженням урожайності, нестабільністю ринку, екологічними проблемами та впливом кліматичних змін. Обґрунтовано, що ефективна інтеграція інновацій дозволить підвищити продуктивність, знизити витрати, покращити якість продукції та забезпечити сталий розвиток галузі. Особливу увагу приділено аналізу новітніх розробок у селекції (гібриди Magna, Sheila, Axel), агрохімії (біосульфати калію), автоматизації (використання БПЛА, системи SugarViT) та енергозбереженні. Розглянуто європейський досвід, зокрема ініціативу Smart Beet Initiative, як приклад комплексного підходу до сталого виробництва буряків. Обґрунтовано важливість використання сучасних цифрових рішень – таких як прецизійне землеробство, агророботи, біотехнології та енергоефективні технології – в умовах кліматичних змін і нестабільного ринку. Представлено аналітичні дані щодо динаміки посівних площ і урожайності цукрових буряків в Україні за 2020–2024 роки, а також особливості застосування передових гібридів. Окрема увага приділена моделі оцінки готовності фермерів до впровадження роботизованих систем прополювання – із урахуванням як екологічних, так і технологічних чинників. Результати дослідження мають прикладне значення для формування стратегії інноваційного розвитку цукрової галузі та посилення продовольчої безпеки держави. Встановлено, що впровадження автономних польових роботів для прополювання має потенціал зменшити використання гербіцидів і трудові витрати, однак його реалізація залежить не лише від технічної доцільності, а й від психологічної готовності фермерів. У підсумку запропоновано напрями подальших досліджень та практичні рекомендації для модернізації галузі. Україна має всі передумови для інтеграції інновацій у виробництво цукру з буряка та наближення до європейських стандартів агровиробництва.