АНАЛІТИЧНЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ПРОМИСЛОВИХ ПІДПРИЄМСТВ У ПРОЦЕСІ ФОРМУВАННЯ СТРАТЕГІЙ СТІЙКОГО РОЗВИТКУ - Віктор Дудник (Bulletin of Sumy National Agrarian University, 2025)
Мета дослідження полягає в обґрунтуванні концептуальних засад і розробленні комплексного аналітичного інструментарію, що забезпечує промислові підприємства релевантною, достовірною та своєчасною інформацією для формування й реалізації стратегій стійкого розвитку в умовах ресурсних обмежень, прискорених технологічних змін і трансформації економічного середовища. Методологічна основа роботи охоплює застосування підходів стратегічного аналізу, економетричного моделювання, структурно-функціонального методу, а також інструментів цифрової аналітики, що дають змогу систематизувати показники екологічної, соціальної та економічної результативності промислових підприємств і встановити взаємозв’язки між ними. Методологічна основа роботи охоплює застосування методів стратегічного аналізу, економетричного моделювання, структурно-функціонального підходу, а також інструментів цифрової аналітики, що дають змогу систематизувати показники екологічної, соціальної та економічної результативності підприємств. Основні результати полягають у визначенні ключових аналітичних параметрів, які формують інформаційну основу стратегій стійкого розвитку, у розкритті механізмів їх інтеграції в систему корпоративного управління та у формуванні підходів до оцінювання довгострокових ризиків і стратегічних можливостей. Показано, що цифровізація аналітичних процесів забезпечує підвищення точності моніторингу, скорочення часових витрат на обробку інформації та зростання ефективності управлінських рішень, спрямованих на мінімізацію дисбалансів у функціонуванні промислових підприємств. Доведено, що застосування сучасних аналітичних платформ сприяє формуванню адаптивних моделей управління, здатних враховувати змінність ринкового середовища. Прикладна цінність отриманих результатів полягає у можливості використання запропонованих аналітичних інструментів для побудови системи стратегічного оцінювання, формування ESG-орієнтованих управлінських рішень, удосконалення процесів стратегічного та операційного планування, а також підвищення конкурентоспроможності підприємств промислового сектора України на засадах стійкого розвитку. Застосування розроблених рекомендацій створює умови для підвищення інституційної гнучкості, оптимізації виробничих процесів і посилення економічної стійкості підприємств у мінливому середовищі.