ЗАРУБІЖНИЙ ДОСВІД ОРГАНІЗАЦІЇ ОБЛІКУ КОМПЛАЄНС-РИЗИКІВ У СТРАХОВІЙ ГАЛУЗІ: УРОКИ ДЛЯ УКРАЇНИ - Богдан Лук'янчук (Bulletin of Sumy National Agrarian University, 2025)
Стаття аналізує зарубіжний досвід бухгалтерського обліку комплаєнс-ризиків у страхуванні, з фокусом на США (NAIC, SEC, Solvency II-аналоги), ЄС (EIOPA, Solvency II, SFDR) та Велику Британію (FCA, PRA, Post-Brexit Framework). Досліджено еволюцію комплаєнс-функції від реактивного контролю до проактивного елемента ERM, з інтеграцією в actuarial models, underwriting policies та інвестиційні стратегії. Розглянуто комплаєнс як інструмент регуляторної відповідності та стратегічного планування, що забезпечує стійкість у волатильності ринку, санкціях та кліматичних викликах. Детально розкрито підходи: · США: Compliance Risk Assessment Matrix (NAIC ORSA), RegTech (Thomson Reuters, Wolters Kluwer), звітність Form 10-K (SEC) з розкриттям compliance failures та оцінкою наслідків; · ЄС: гармонізація через Solvency II (Pillar 3), інтеграція в ICS, EU Taxonomy та SFDR для «зелених» продуктів, розкриття нефінансових ризиків; · Велика Британія: SM&CR, CCO з персональною відповідальністю, AI-dashboards (FCA Sandbox) для моніторингу. Окреслено корпоративне управління: комплаєнс-комітети, stress-testing, комплаєнс-KPI у бонусах менеджменту. Запропоновано адаптацію для України: 1. реєстр ризиків на базі НБУ/НКЦПФР з API; 2. RegTech (аналоги MetricStream, NAVEX) з інтеграцією в BAS та 1С; 3. рекомендації з обліку комплаєнс-витрат у П(С)БО з проводками; 4. навчання Compliance Officers за ICC з сертифікацією. Уроки: перехід до ризико-орієнтованого комплаєнсу з Heat Maps; інтеграція в 1С/SAP з Conduct Risk Reports; посилення аудиту та whistleblower; залучення Big-4. Ефективний облік знижує штрафи (до 70%, EIOPA), підвищує довіру інвесторів, доступ до капіталу та конкурентоспроможність. Заходи мінімізують санкційні ризики та формують прозору звітність для партнерів.