ПРИНЦИПИ ФОРМУВАННЯ СИСТЕМ УПРАВЛІННЯ БІЗНЕС-РИЗИКАМИ НА ОСНОВІ ІНТЕРНЕТ РЕЧЕЙ - Ростислав Волчак (Bulletin of Sumy National Agrarian University, 2025)
Розроблення систем управління бізнес-ризиками із застосуванням технологій IoT передбачає дотримання узгодженої сукупності принципів, що гарантують їхню результативність і стабільність у мінливому середовищі. Інтернет речей створює нові можливості для збору, обробки та аналізу даних, що дає змогу ефективно здійснювати моніторинг, прогнозування й управління ризиками. Водночас відсутність системного підходу до побудови таких рішень може істотно обмежити їхній потенціал і знизити практичну віддачу. Однак без упорядкованого підходу до побудови таких систем їхній потенціал може залишитися нереалізованим. У статті аргументовано, що інтеграція управління ризиками з бізнес-стратегією забезпечує узгодженість дій із загальними цілями підприємства, створюючи основу для впровадження системного підходу. Системний підхід дозволяє розділити процес управління ризиками на логічно пов'язані етапи, забезпечуючи їхню послідовність та адаптивність до змінних умов бізнес-середовища. Доведено, що корпоративна культура, орієнтована на управління ризиками, є важливим фактором успішної реалізації цієї системи, оскільки підвищує залученість співробітників і забезпечує краще розуміння стратегічних цілей управління ризиками. Адаптивність і гнучкість системи, у свою чергу, посилюють її здатність реагувати на нові виклики та інтегрувати сучасні технології для захисту даних і мінімізації ризиків. Обґрунтовано, що проактивний підхід до запобігання ризикам дозволяє не лише знижувати вплив потенційних загроз, а й попереджати їхнє виникнення, що забезпечує стабільність і стійкість бізнес-процесів. Взаємодія між усіма зазначеними принципами створює цілісну систему, яка не тільки адаптується до зовнішніх умов, але й стає рушієм стратегічного розвитку підприємства. У підсумку, така система управління бізнес-ризиками дозволяє компаніям ефективно впроваджувати IoT-технології, досягаючи конкурентних переваг у швидкозмінному цифровому середовищі. Запропоновані підходи можуть бути використані для побудови інноваційних моделей ризик-менеджменту в цифровій економіці.