ESG-МЕТРИКИ ЯК ІНСТРУМЕНТ ВИМІРЮВАННЯ КОРПОРАТИВНОЇ СОЦІАЛЬНОЇ ВІДПОВІДАЛЬНОСТІ (НА ПРИКЛАДІ АГРОКОМПАНІЙ) - Ліана Чернобай; Ірина Пасінович (Bulletin of Sumy National Agrarian University, 2025)
Стаття присвячена дослідженню концепції ESG (Environmental, Social, Governance) як сучасної парадигми корпоративної відповідальності та концепції сталого розвитку. Метою статті є виявлення спільних і відмінних ознак між корпоративною соціальною відповідальністю (КСВ) і ESG, з’ясування, яким чином вони співвідносяться між собою (на прикладі агрохолдингів). Актуальність дослідження пояснюється зростаючим інтересом до екологічних, соціальних та управлінських аспектів роботи компаній у зв’язку із актуальним глобальним завданням – сприяння сталому розвитку. В дослідженні використовувалися методи системного підходу, синтезу і аналізу, порівняння і узагальнення. Автори зробили порівняльний аналіз термінів КСВ і ESG, виділили їх спільні і відмінні риси. Це дозволило визначити взаємозв’язок між цими поняттями. Найважливішим фактором, який об’єднує КСВ і ESG є сприяння досягненню Цілей сталого розвитку. Аргументовано, що КСВ – це елемент філософії бізнесу, на основі якого вибудовується його стратегія, а ESG – це система оцінювання соціально відповідальної поведінки, яка втілюється в конкретних практичних діях і є об’єктом інтересу з боку зовнішніх осіб. Саме за допомогою ESG можна оцінити ступінь соціальної відповідальності, структурувати соціально відповідальні дії компанії. ESG трансформує якісні КСВ-зобов'язання у кількісні показники. Використовуючи нефінансову звітність українських агрокомпаній, автори зробили порівняльний аналіз їх діяльності з позиції сприяння сталому розвитку. Це дало можливість зробити висновок, що агрохолдинги включають соціальні, екологічні й управлінські аспекти в свою стратегію і політики. Така діяльність полегшує доступ до фінансування, особливо на міжнародних ринках. Автори акцентували, що визначальна роль у соціально відповідальній позиції кожної компанії належить найвищому менеджменту. Саме топ-менеджери повинні транслювати цінності і орієнтири, інтегрувати їх у стратегію компанії та об’єднувати навколо них працівників.